Käimasoleva reisihooajaga seoses on meil üks huvitav teema õhus. Või hoopis kõhus?
Selleks on reisiseedimine, ehk seedimine reisides.
Nimelt olukord, kui kõhus keerab, on kinni või liiga lahti, seda nii enne reisi, reisil olles või ka peale reisi, rikub lõpptulemusena kogu reisielamuse.
Reisil käiakse ju ikkagi puhkamas, midagi uut ja huvitavat avastamas ning igapäeva rutiinist vaheldust otsimas. Väga häiriv oleks nautida kultuurireisi kui vaatamisvääruste asemel on mõttes järgmise wc asukoht.
Reeglina ei mõtle me enne reisi seedimisele. Me mõtleme kas id-kaart sai kaasa, kas piisavalt sularaha on varutud, mis on reisikindlustuse eripärad, kas viis kaasa võetud särki on piisavalt. Enesele märkamatult tekitab olukord ärevust ja stressi ning seda juba enne reisi algust. Sellist stressi on väga lihtne toiduga rahuldada. Snäkid, alkohol, tihti ka asjad, mis tegelikkuses olid mõeldud söömiseks teel sihtkohta. Stressist tingitud valikud on reeglina ebatervislikud ning koguseliselt ja kaloriliselt ebavajalikud. See kõik on reisiseedimise juures veel kerge, sest toidud, millega stressi leevendad on tuttavad ja kindlad.
Reisiseedimist mõjutab ka sihtkohta minemine. Lennates, sõites või üldiselt reisides on meie organism ning selle bakteriaalne keskkond uus ning harjumatus olekus. Seda ka esmapilgul märkamatul tasandil, alustades õhurõhust, niiskustasemest, temperatuuri muutusest kuni õhus lendlevate silmale nähtamatute osadeni välja. Näiteks on lennukites õhk liiga kuiv ning väikses ruumis lendleb ringi suurel hulgal erinevat päritolu baktereid, uues kohas kasvavad võõrad allergeensed taimed, koristamisel kasutatakse meile tundmatuid kemikaale. Tihti ka esimesed toidud, mida reisil olles tarbime on meile mitte tavapärased, teised, seda nii maitseainete, allergeenide, valmistamisviiside kuni algkoostisosade kvaliteedini välja. Võib juhtuda, et arengumaades on toidud hästi vürtsikad, et sellega vähendada halbade hügieeninormidest põhjustatud kahjulike bakterite kogust. Arenenud maal aga liigselt steriilne, et pikendada toote eluiga. Kuna meie mikrobioom on niigi mullavaesuse tõttu suhteliselt kesises seisus ka oma koduriigis olles, siis uue riigi oludega harjumine mõjub meie mikrobioomile veel eriti šokeerivalt. Seedimisel on meie kehas väga suur roll ja seda mõjutab ka näiteks see kui palju me reisil olles aktiivsed oleme ja kaloreid põletame, kui palju vett tarbime, kui palju sellest välja higistame ning kui kui hästi suudame ennast välja magada ning vahest ka ajavahega harjuda ning senise toitumisrutiini puudumine. Kõik need muutujad on justkui väga hea retsept ühe mikrobioomi ning seedimise rütmist välja viimiseks.
Kui reisil, enne või peale seda on kõht kinni, lahti või puhitusega täidetud on see märk sellest, et soolestiku mikrofloora, sealne bakterite ja teiste mikroorganismide kogum, mis elab soolestikus ja aitab seedida toitu ja sünteesida sellest kehale vajalikke aineid on häiritud. Lisaks on sellel tähtis roll ka immuunsüsteemi hoidmisel ning infektsioonide ärahoidmisel.
Meie soovitus enne reisimist, reisil olles ning peale reisi oleks:
Läbi enne reisi, reisil olles ning peale reisi 2-3 nädalane prebiootiline Black Stuffi kuur, mis aitab tugevdada ja tasakaalustada soolestiku mikrobioomi ning tõsta selle mitmekesisust.
Joo piisavalt vett, ka vee kvaliteet on oluline.
Hoia enda mikrobioomi mitmekesisena.
Enne reisi ära söö kõhtu väga täis ega joo gaasilisi jooke
Pese nägu ja käsi, toiduaineid ning muud sarnast, millega tihti kokku puutud
Eriti tundliku seedimise korral tuleks eksootiliste toitude proovimisega ettevaatlik olla
Hoidu allergeenidest