Järgnev artikkel on ilmunud 2021. aastal Läti Teadusteakadeemia magistri teadustöö tulemusena.
Autor Silvija Ābele, juhendaja prof. Laila Meijla.
Tõenäoliselt oled kuulnud Hippocratese laialdaselt tsiteeritud tarkusetera: “Kõik meie hädad saavad alguse soolestikust!” (460-370 BC) Ühtlasi on soolestik ka tervise alustala. Tuues enda igapäevasesse kasutusse toidulisandid ning GAPS dieedi, ei paranda see mitte ainult seedimist, vaid tugevdab tervist üldiselt. GAPS on madala süsivesikute sisaldusega dieet, mille eesmärgiks on seedeetrakti ja kogu keha tervendamine. Black Stuff sisaldab seevastu looduslikke polüfenoole ning fulvo- ja humiinhapperikkaid humiinaineid, mis soodustavad toitainete omastamist ja aitavad soolestiku mikroobset keskkonda tasakaalustada.
Seoses paljude krooniliste haiguste (nt ülekaalulisus, diabeet, vähk, südame-veresoonkonna haigused jne) levikuga, ollakse pidevalt erinevate lahenduste ja viiside otsingul, et parandada tervist. Üks tervenemisprotsessi põhiaspekte, mida ei tohiks teiste ravimeetodite hulgast välja arvata, on õige toitumine.
Terviseprobleemide lahendamisel minnakse sageli madala süsivesikute sisaldusega dieedi peale üle. Sinna hulka kuuluvad näiteks ketogeenne dieet, Paleo dieet, GAPS-dieet ja proteiinidieet. Kõigis nimetatud dieetides on olulisel kohal süsivesikute tarbimise vähendamine.
Uurime lähemalt GAPS toitumisprogrammi ning selle mõju tervisele.
GAPS = Soolestiku ja Psühholoogia Sündroom + Soolestiku ja Füsioloogia Sündroom
GAPS-i kontseptsioon loob seose soolestiku seisundi ja üldise tervisliku seisundi vahel. Selle abil saab ravida näiteks autoimmuunhaiguseid, astmat, allergiaid, seedehäireid, artriiti, vaimse tervise häireid jne.
GAPS-i kontseptsiooni tutvustas maailmale dr Natasha Campbell-McBride. Dieet põhineb SCD dieedil (Specific Carbohydrate Diet) ning need on olemuselt väga sarnased. GAPS-i dieet soovitab jätta toitumiskavast välja kõik liitsüsivesikud ehk tooted, mis sisaldavad disahhariide ja polüsahhariide. Selle dieedi raames välditakse suhkrut (sahharoos), teravilja (tärklis), tärkliserikkaid köögivilju, laktoosi sisaldavaid piimatooteid ja töödeldud toitu.
GAPS-dieedi aluseks on see, et krooniliste haiguste ja seedeprobleemidega inimesed ei suuda kompleksseid süsivesikuid korralikult seedida ja omastada. Pooleldi seeditud süsivesikute molekulid kogunevad soolestikku, kus nad fermenteeruvad ja toidavad patogeenseid baktereid. Eemaldades liitsüsivesikud toidust, saab seedesüsteem taastuda.
GAPS on toitaineterikas dieet, kuna sisaldab lihapuljongeid, suppe, probiootilisi baktereid sisaldavaid toite, kasulikke rasvu (munad, või, oliiviõli, kookosõli, avokaado, loomsed rasvad jne), valitud köögi- ja puuvilju, liha, kala, pähkleid ja seemneid.
Soolestiku mikrobioomi optimeerimine
GAPS-i tervisekäsitluse võtmesõnaks on soolestiku mikrobioomi optimeerimine. Soolestiku mikrobioom on erinevate soolestikus elavate mikroorganismide, viiruste, seente, parasiitide ja algloomade koostis. Evolutsiooni käigus oleme nende pisikeste olenditega välja töötanud keerulised sümbiootilised suhted. Pakume neile mikroorganismidele kasulikku elupaika ning nemad varustavad meid omakorda oluliste toitainetega (rasvhapped, vitamiinid, hormoonid jne), aitavad kaasa seedimisele (tselluloos, inuliin) ja toidu omastamisele, hoolitsevad meie immuunsüsteemi eest jne. Seega on oluline soolestiku mikrobioomi eest hoolt kanda ning tagada, et kasulikud bakterid ületaksid patogeensete mikroorganismide hulga.
Kuidas soolestiku mikrobioomi eest hoolt kanda?
Süüa tuleks kiudaineterikkaid toite, kuna kiudaineid peetakse looduslikeks prebiootikumideks. Inimorganism ei tooda ise kiudaineid seedivat ensüümi - küll aga seedivad soolestikus olevad bakterid kiudaineid, varustades meid samaaegselt ainevahetuse ja hea tervise jaoks vajalike bioaktiivsete ühenditega.
Tarbi fermenteeritud toiduaineid (näiteks kapsas, fermenteeritud köögiviljad, kimchi, keefir, hapikoor, jogurt jne)
Lisaks tervislikule ja toitaineterikkale dieedile, tasub võtta ka toidulisandeid (prebiootikumide või probiootikumide näol)
Kuidas toetab Black Stuff mikrobioomi tervist?
Turul on palju erinevaid toidulisandeid, mille hulgast võib olla keeruline parimat välja valida. Hea näitena võib välja tuua Black Stuff-i toidulisandid, mis on rikkad lignofenoolide, fulvo- ja humiinhappe poolest.
Black Stuffil on mitmeid unikaalseid omadusi – see ei toimi mitte ainult prebiootikumina (aidates seeläbi luua ja säilitada optimaalset soolestiku mikrobioomi), vaid hõlbustab ka toitainete imendumist ning rakkudesse viimist. Huumusainete siduvad omadused on abiks toitainete assimilatsioonil ja rakkudesse viimisel. Samaaegselt suudavad need kelaatimismehhanismi kaudu rakust mürgiseid aineid eemaldada. Black Stuffis sisalduvad polüfenoolid on võimsad antioksüdandid, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi. Toidulisand aitab tasakaalustada soolestiku mikrobioomi, kuid on ka ideaalne abimees tervise üldiseks parandamiseks.
Kasutan sageli ütlust: “Me ei ole see, mida sööme, vaid see, kui palju neist toitainetest tegelikult omastame.” Sooleseina epiteelirakud, tasakaalustatud mikrobioom ja seedeensüümid vastutavad toitainete optimaalse omastamise eest, mida omakorda kasutatakse rakkude taastumiseks. Võid tervislikult toituda, aga kui sooleseinad on kahjustatud, mikrobioom tasakaalust väljas ning maohappesisaldus madal, ei suuda organism elutähtsaid toitaineid enam omastada.
GAPS-i toitumiskava on nutikas viis seedetrakti tervendamiseks ja Black Stuff võib paranemisprotsessis suuresti abiks olla. Looduses suudavad just humiinained mineraale kelaatides need mineraalid mullast elusorganismi üle kanda. Ühtlasi võivad Black Stuff’is sisalduvad fulvo- ja humiinhape parandada mineraalide ja muude toitainete imendumist soolestiku mikrobioomist vereringesse ja viia need rakkudesse. Nii asetatakse "puuduv lüli" tagasi toitumisse.
Silvija Ābele, PhD,Mg.sc.sal., LicISH, CGP
https://www.silvijaabele.com/home/
https://www.silvijaabele.com/consultations
[2] Campbell-McBride, N. (2004). Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression, Schizophrenia. Medinform Publishing, Cambridge. 392 pp.
[3] Campbell-McBride, N. (2020). Gut and Physiology Syndrome: Natural Treatment for Allergies, Autoimmune Illness, Arthritis, Gut Problems, Fatigue, Hormonal Problems, Neurological Disease and More, 2020, Chelsea Green Publishing, London. 534 pp.
[4] Haas, S. V., Haas, M. P. (1951). The Management of Celiac Disease. Edition of 2011 published by Literary Licensing, LLC. 206 pp.
[5] Gottschall, E. (1986). Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet. Kirkton Press Ltd., Ontario. 205 pp.
[6] Ābele, S., Meija, L., Folkmanis, V. and Tzivian, L. "Specific Carbohydrate Diet (SCD/GAPS) and Dietary Supplements for Children with Autistic Spectrum Disorder" Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Section B. Natural, Exact, and Applied Sciences., vol.75, no.6, 2021, pp.417-425. https://doi.org/10.2478/prolas-2021-0062
[7] Jurševska, B., Pokrotnieks, J. (2021). The effect on physical and mental health with most common gastrointestinal tract symptoms using four-week course nutritional supplement with humic substances. Rīga Stradiņš University, Riga, Latvia, Medicina (Kaunas) 2021;57 (Supplement 1):30.
[8] Laizāne D., Laizāns N. (2021). Ongoing study on sport horses in Equine Clinic of Latvia University of Life Sciences and Technologies, Black stuff for the prevention and treatment of equine gastric ulcer syndrome, Jelgava, Latvia.